Twaalfde streektaaldictee in het teken van dieren

Twaalfde streektaaldictee in het teken van dieren

25 maart 2019 Uit Door admin

afscheid Dianne Marsman met liefdesliedje

Donderdag 21 maart jl. werd tijdens het twaalfde Oost-Gelders Streektaaldictee afscheid genomen van zangeres Dianne Marsman, vanaf 2010 de vaste voorlezer van het Achterhoekse deel. “Met varve heb ie de mooie teksten in het Achterhoeks bienao tien jaor lang veurgelaezen. Ie wazze samen met Henk van Aalten het gezicht van het Streektaaldictee. Ie had een haevig andeel an het lijflied van ons dictee. Nog steeds is onze lijfspreuk dankzij dat lied Zo zegge wi-j dat, zo schrieve wi-j dat. Daor hoppen wi-j nog jaoren gebruuk van te blieven maken,“  aldus een dankbare Hans Beernink, voorzitter van het streektaaldictee. Samen met Frans van Gorkum zong hij Dianne toe met het prachtige liefdesliedje Gi-j bunt mien zo nao. De Laornse zangeres was er zichtbaar door aangedaan.

Bollehette
Het dictee stond dit keer in het teken van de dieren, die het tijdens de hete zomer van 2018 erg moeilijk hadden. Bollehette was de titel en de voorlezers Henk van Aalten en Diana Abbink verhaalden van meerpoete, rotte, heggetäöterkes, katekers, motten en kiezemennekes. De deelnemers aan het streektaaldictee brachten het er goed vanaf, ook al was de moeilijkheidsgraad volgens insiders dit keer hoog. De groep Olde Winnaars kreeg met Gerard Bomers en Antoon Driessen een gedeelde eerste plaats. Zij maakten slechts 6 fouten. Gerda ter Maat eindigde op de derde plaats met 7 fouten. Bij de groep Dicteeschrievers was eveneens sprake van een ex aequo. Eddy Geurtsen en Gerda Bussink-Buevink deelden de eerste prijs met 13 fouten. Greet Lammers eindigde op de derde plaats met 15 fouten.

Ook dit jaar was de grote zaal van De Gouden Karper in Hummelo goed gevuld met enthousiaste aanhangers van de Nedersaksische taal. Toen het comité op het eind van de avond voorzichtig voorstelde om af te stappen van de donderdagavond en daarvoor naar de zondagmorgen te gaan, werd dat idee niet al te enthousiast omarmd.

De Liemerse streektaalzanger Paul Mulder bracht met zijn liedjes het schrijvend publiek waarachtig aan het zingen.

Foto’s: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers