‘T Raedthuys ondernemer van het jaar in Duiven

9 januari 2015 Uit Door admin
ScreenShot294

De winnaars van de Duivense ondernemersprijzen. V.l.n.r.: Richard en Gemma Laurentzen, Karina van der Kolk en Hans den Engelsen.

Duiven – Karina van der Kolk en Hans den Engelsen, de eigenaren van restaurant ’t Raedthuys, zijn uitgeroepen tot de Rabobank De Liemers Duivense ondernemer van het jaar 2014.

De bijbehorende prijs, een kunstwerk van de Duivense kunstenaar Will Schropp, werd hen woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van MKB Duiven uitgereikt door burgemeester Rik de Lange.

Vader Richard en dochter Gemma Laurentzen van fietsenzaak RL Fietsen zijn verkozen tot beste Spiegel & Reflex Duivense starter van het jaar 2014. Zij mochten de prijs in ontvangst nemen uit handen van Nico Gerrits, de Duivense ondernemer van het jaar 2013. Fietsenzaak van de familie Laurentzen is sinds acht maanden gevestigd op het Eilandplein.

Chef-kok Hans den Engelsen was niet aanwezig toen burgemeester De Lange voor een aandachtig gehoor tijdens de drukbezochte MKB-bijeenkomst de winnaar bekend maakte. Nadat hij de laatste gasten in het restaurant had bediend, spoedde hij zich naar zaal Gieling om de loftuitingen in ontvangst te nemen. Het paar bedankte hun plaatsgenoten voor de successen die ze de afgelopen jaren hebben bereikt. Sinds 2014 mag ’t Raedthuys de prestigieuze Michelin-ster voeren. “Alles is mogelijk geworden door onze gasten. Dankzij jullie zitten we in Duiven en kunnen we groeien. We werken er hard voor, maar vinden het leuk om te doen”, aldus Karina van der Kolk in haar dankwoord.

De jury is onder de indruk van de toewijding het duo. Toen ze zich in Duiven vestigden in 2004 spatten de ambities er al vanaf. “Maar dat leidde vooral tot veel scepsis: een toprestaurant in Duiven, dat zou natuurlijk niets worden. Hans en Karina lieten zich er niet door van de wijs brengen en snoerden hun criticasters definitief de mond toen ze een Michelin-ster kregen. Hans en Karina hebben Duiven met hun restaurant eens op een andere manier op de kaart gezet”, aldus de jury. De overige kandidaten waren Ingrid Janssen van ABC-Zorgcomfort, Chris en Jolanda Gradussen van Jumbo Duiven, Marc en Ellis Rosendahl van Brilliant Group en Peter en Marjolein Houthuijzen van Welling Catering.

MKB Duiven is blij dat haar ondernemersprijzen een enorme uitstraling hebben gekregen. “Die waardering is terecht want Duiven is niet voor niets de economische motor van de Liemers. Als je je in zo’n bedrijvige gemeente als ondernemer onderscheidt, dan mag je met recht op een voetstuk worden geplaatst. Niet allen als de beste van MKB Duiven, maar van onze hele gemeente waar bijna 2000 bedrijven zijn gevestigd”, aldus voorzitter Theo de Reus van MKB Duiven.

De startersjury prijst in haar eindrapport het doorzettingsvermogen van Richard en Gemma Laurentzen, die in hun leven heel wat tegenslagen hebben overwonnen. Richard kwam na 27 jaar bij een druk-kerij te hebben gewerkt op straat te staan en werd zes jaar gele-den getroffen door een tia. “Dan kun je bij de pakken neer gaan zitten of de mouwen opstropen en er tegenaan gaan”, aldus de jury. De laatste deden vader en dochter en ze maakten van hun hobby, het repareren van fitsen, een echt bedrijf.

Aanvankelijk waren ze gevestigd in een pand op bedrijventerrein ’t Holland, waar ze door de gemeente werden gedwongen te vertrekken omdat ze er geen fietsen mochten verkopen. Ze verhuisden vorig jaar april naar een leegstaande winkel op ’t Eilandplein en dat was een gouden zet. RL Fietsen verkoopt geen dure fietsen maar kiest bewust voor kwaliteit en degelijkheid voor een schappelijke prijs. De zaken lopen zo goed dat ze de winkel ondertussen al twee keer hebben uitgebreid.

De jury woog ook mee dat Richard een groot sociaal hart heeft. In zijn werkplaats leidt hij kansarme jongeren, die op het verkeerde pad terecht zijn gekomen, op tot fietsenmaker. “Doorzettingsvermogen, sociaal betrokken, vakwerk en échte ondernemers. Zo hebben we ze de afgelopen periode leren kennen. Tijdens het gesprek met Ri-chard en Gemma werd een aantal keren de passende zin ‘het moet uit jezelf komen’ uitgesproken. Een wijze les voor starters die ook ons zeker is bijgebleven”, aldus het juryrapport. De twee andere kandidaten waren Marc Wentholt van ICT-bedrijf Wiki Solutions en Dennis Kock van slijterij Mitra Duiven.