Renovatie eerste A12-IJsselbrug voltooid; start renovatie tweede brug

Renovatie eerste A12-IJsselbrug voltooid; start renovatie tweede brug

14 maart 2024 Uit Door admin

Gewijzigde verkeerssituatie op de A12 vanaf 24 maart voor verkeer richting Duitsland.

Vanaf zondag 24 maart 9.00 uur krijgt het verkeer richting Duitsland op de IJsselbruggen in de snelweg A12 te maken met een andere verkeerssituatie. Weggebruikers gaan vanaf dat moment over de gerenoveerde middelste (stalen) brug rijden. Het verkeer maakt dan geen gebruik meer van de buitenste brug, omdat Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Savera IJsselbruggen beginnen met de voorbereidingen voor de renovatie van deze stalen brug.

Verkeershinder
Vanwege de noodzakelijke wijzigingen in de wegindeling is de A12 richting Duitsland tussen knooppunt Velperbroek en Westervoort (inclusief afslag 27) twee nachten afgesloten voor alle verkeer. Deze afsluitingen vinden plaats van vrijdag 22 maart 21.00 uur tot zaterdag 23 maart 8.00 uur en van zaterdag 23 maart 21.00 uur tot zondag 24 maart 9.00 uur. Er wordt een omleidingsroute ingesteld met gele borden. Weggebruikers dienen beide nachten rekening te houden met een extra reistijd.

Renovatie
De A12-IJsselbruggen bestaan uit 2 stalen bruggen en 1 betonnen brug. Sinds eind 2022 renoveert aannemerscombinatie Savera IJsselbruggen de twee stalen bruggen in opdracht van Rijkswaterstaat. De middelste (stalen) brug is versterkt met extra stalen balken en verbeterde lasverbindingen. Ook hebben we steunpunten vernieuwd en zijn inspectiepaden vervangen. De opgedane ervaring wordt benut in de aanpak van de buitenste stalen brug. In 2026 is de renovatie van beide stalen A12 IJsselbruggen gereed. Na de renovatie heeft het verkeer in beide richtingen weer 4 rijstroken ter beschikking. De stalen bruggen zijn dan weer 30 jaar vrij van groot onderhoud.

Voorbereidingen
Na 24 maart start Savera IJsselbruggen met voorbereidende werkzaamheden, waaronder de bouw van steigers onder en boven de buitenste brug, evenals de vervanging van voegovergangen. De renovatie wordt op een vernieuwende manier uitgevoerd, waarbij Rijkswaterstaat en Savera IJsselbruggen samen het ontwerp maken en het werk gezamenlijk uitvoeren. Dit zorgt voor een voorspelbaarder verloop van de renovatie, waardoor het werk sneller en binnen budget wordt afgerond.

Meer informatie
Meer informatie over (verkeers)maatregelen op en rond de A12 IJsselbruggen is te vinden op www.rws.nl/A12IJsselbruggen.