NL-Alert vervangt luchtalarm vanaf eind 2025

NL-Alert vervangt luchtalarm vanaf eind 2025

1 maart 2024 Uit Door admin

Het vertrouwde geluid van het luchtalarm in Nederland zal volgend jaar plaatsmaken voor een meer geavanceerd waarschuwingssysteem: NL-Alert. Demissionair minister Dilan Yeşilgöz heeft aangekondigd dat de bekende sirenes tegen het einde van 2025 volledig worden vervangen door NL-Alert meldingen op mobiele telefoons.

Sinds 1952 zijn Nederlanders gewend geraakt aan het horen van de sirenes bij grote calamiteiten, vooral op de eerste maandag van de maand. Echter, steeds minder mensen kunnen deze sirenes daadwerkelijk horen, zo meldt de minister aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister zijn de huidige sirenes in het meest gunstige geval slechts door ongeveer 75 procent van de mensen te horen. Dit percentage is zelfs lager in nieuwe woonwijken of gebieden met bijvoorbeeld hoogbouw. In tegenstelling hiermee ontvangt 92 procent van alle Nederlanders wel NL-Alert meldingen op hun mobiele telefoon.

NL-Alert biedt niet alleen een bredere dekking, maar kan ook specifieke informatie verstrekken over de aard van de dreiging en de benodigde acties. In tegenstelling tot het luchtalarm, waarbij mensen vaak nog afhankelijk zijn van radio- of televisieberichten om op de hoogte te blijven.

De minister benadrukt dat het onderhouden van het luchtalarmsysteem aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Daarom heeft ze besloten om het systeem tegen het einde van 2025 te ontmantelen, wanneer de onderhoudscontracten aflopen. Op locaties met een verhoogd risico kunnen de sirenes mogelijk wel blijven staan als extra waarschuwingssysteem.

De overgang naar NL-Alert markeert een belangrijke stap voorwaarts in het moderniseren van het waarschuwingssysteem in Nederland, met een grotere dekking en meer gedetailleerde informatie om burgers beter te beschermen bij noodsituaties.