Liemerse burgemeesters schrijven mee voor Amnesty
5 december 2016Op 9 en 10 december 2016 organiseert Amnesty-groep Zevenaar de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan.
De Liemerse burgemeesters Rik de Lange (Duiven), Arend van Hout (Westervoort), Jeroen Staatsen (Zevenaar) en Ella Schadd-de Boer (Rijnwaarden) schrijven een uur lang mee voor dit goede doel. Dit gebeurt in de raadzaal van het gemeentehuis in Westervoort, van 11.30 uur tot 12.30 uur. Zij gaan schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. De burgemeesters willen graag steun bieden aan mensen die ten onrechte in gevangenschap zitten.
Meedoen
Iedereen die wil meedoen aan Amnesty’s Schrijfmarathon is welkom op 9 december in het gemeentehuis van Westervoort van 11.00 tot 16.00 uur. Van 11.30 tot 12.30 uur schrijven de burgemeesters van Westervoort, Duiven, Rijnwaarden en Zevenaar mee.
Op 10 december kunnen mensen ook meeschrijven, dan in Kunstwerk! De Bibliotheek Liemers vestiging Zevenaar van 11.30 tot 16.00 uur. Vanaf 11.30 schrijven onder andere wethouder Stef Bijl, Rien van den Heuvel, Bert Frölich en Ds. Leen den Besten mee.
Op beide locaties ligt er informatie over de personen waarvoor geschreven kan worden. Ook zijn er voorbeeldbrieven aanwezig. Voor pennen en papier wordt gezorgd.
Dit jaar staat onder andere de Egyptische fotograaf Shawkan centraal. Hij legde het brute politieoptreden tegen vreedzame betogers vast. Shawkan werd opgepakt en mishandeld. Amnesty streeft naar de onmiddellijke vrijlating van Shawkan, die alleen maar gebruikmaakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.
Schrijven is een ijzersterk actiemiddel
Amnesty Nederland organiseert de Schrijfmarathon voor de vierde keer. Schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Iedereen kan meedoen en het werkt! Vorig jaar werden er vanuit Nederland 101.892 brieven verstuurd. Dit jaar is het doel 150.000 brieven, want hoe meer brieven, des te groter de vuist tegen onmacht.
De Mexicaanse Yecenia Armenta ontving vorig jaar meer dan achtduizend brieven. “Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen.” Armenta zat sinds juli 2012 in de gevangenis nadat ze, na vijftien uur gemarteld te zijn, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij. Behalve Yecenia kwamen na de Schrijfmarathon van 2015 ook Albert Woodfox uit Amerika, Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar, Fred Bauma en Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo en Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan vrij én werden er maatregelen genomen om kindhuwelijken in Burkina Faso te voorkomen.