Landelijke staking: apotheken hele week dicht in kerstweek
17 december 2024Vanaf maandag 23 december leggen duizenden apotheekmedewerkers in heel Nederland het werk neer. De landelijke staking duurt drie dagen en zorgt ervoor dat veel openbare apotheken in de week van kerst gesloten zullen zijn. Ondanks maandenlange onderhandelingen en eerdere acties ligt er nog altijd geen akkoord over betere lonen en werkomstandigheden.
De staking vindt plaats op:
- Maandag 23 december
- Dinsdag 24 december
- Vrijdag 27 december
Omdat woensdag en donderdag Kerstmis is, betekent dit dat veel apotheken de hele week gesloten zullen zijn.
Vastberaden boodschap
Volgens cao-onderhandelaars Ralph Smeets (FNV) en Albert Spieseke (CNV) is de maat vol:
“De apotheekmedewerkers zijn vastberaden om werkgevers en zorgverzekeraars te laten zien dat het echt menens is. De rek is eruit en het geduld is op. Medewerkers verdienen structurele verbetering in de cao, en snel ook. Het geld blijft liggen bij werkgevers of verzekeraars en die moeten gewoon over de brug komen.”
Maandenlange acties
De staking is het resultaat van maandenlange acties binnen de apotheekbranche. Sinds september zijn vrijwel alle apotheken in Nederland al minstens één keer gesloten geweest door protesten. Op 12 november vond zelfs de eerste landelijke apotheekstaking ooit plaats, waarbij tienduizend apotheekmedewerkers samenkwamen op het Malieveld in Den Haag. Nu wordt er voor het eerst drie dagen lang gestaakt, wat de druk op de werkgevers en verzekeraars verder moet verhogen.
Onmisbare schakel in de zorg
De vakbondsbestuurders benadrukken dat de staking noodzakelijk is:
“Natuurlijk is het heel vervelend voor patiënten als zij voor een dichte deur staan. Maar de verzekeraars en werkgevers hebben het zover laten komen. Dit is bittere noodzaak. Het loon in de openbare apotheken blijft al jaren achter. De werkdruk is torenhoog en het aantal openstaande vacatures groeit snel. Als het zo doorgaat, loopt een onmisbare schakel in de zorgketen helemaal vast.”
Apotheekmedewerkers ervaren steeds meer stress in hun werk. Ze moeten aan de balie uitleggen waarom bepaalde medicijnen niet meer beschikbaar zijn of waarom patiënten een ander merk medicijn krijgen. Dit leidt vaak tot frustratie bij patiënten, die die boosheid afreageren op de apotheekmedewerkers. Samen met de lage salarissen maakt dit het werk minder aantrekkelijk, waardoor het aantal vacatures blijft groeien.
Spoedzorg blijft gegarandeerd
Ondanks de landelijke staking blijft spoedzorg gegarandeerd. In noodgevallen kunnen patiënten altijd terecht voor hun medicijnen, maar mogelijk moeten zij daarvoor naar een andere apotheek uitwijken. Net als bij eerdere acties wordt de gezondheid van patiënten daarmee niet in gevaar gebracht.
Met de staking willen de apotheekmedewerkers nogmaals een krachtig signaal afgeven: structurele verbeteringen zijn noodzakelijk om de apotheken draaiende te houden en verdere problemen in de zorg te voorkomen.