Gezamenlijke oefening zoekhonden De Liemers en het Rode Kruis De Veluwezoom

Gezamenlijke oefening zoekhonden De Liemers en het Rode Kruis De Veluwezoom

13 april 2015 Uit Door admin

11157307_436285929882920_128993903_oApeldoorn – Afgelopen zaterdag 11 april 2015 heeft de Zoekhondengroep van Hondensportvereniging “de Liemers”, gevestigd in Duiven aan de Rivierweg, gezamenlijk met het Rode Kruis, afdeling Veluwezoom, een heel bijzondere oefening gedaan op een bijzonder mooie locatie in Apeldoorn.

Primaire doel van de oefening is samenwerking.
Ieder groepje dat gaat oefenen bestaat uit twee medewerkers van het  Rode Kruis , een hondengeleider met hond en een extra helper van zoekhonden.

Van de oefenleiding krijgen ze een inzetverzoek tot het zoeken van mogelijke slachtoffers ze gaan naar de locatie en daar krijgt de hond een seintje dat hij/zij mag gaan zoeken en wordt los gelaten. De locatie van de oefening is tot aan het telefoontje naar de betreffende instanties onbekend.  Aan de hand van een plattegrond gaan ze het gebied afzoeken en wordt aan het einde van de oefening het gebied vrijgegeven.

Als de hond een menselijke geur oppikt van een slachtoffer dat zichtbaar of verstopt in de grond of achter een deur, liggend , zittend of hangend, dan zal de hond bij het slachtoffer blijven en gaan blaffen. Vervolgens wordt de hond door de hondengeleider beloond en kunnen de Rode Kruis medewerkers zich over het slachtoffer gaan ontfermen.

Communicatie is bij dit alles heel belangrijk, er is vooraf namelijk een communicatiepost opgezet, met behulp van een mobilofoon en verscheidene portofoons. De Rode Kruis medewerker meldt aan de “Centrale Post” (CP) dat hij/zij één of meerdere slachtoffers gevonden heeft en wat de toestand van de slachtoffers is. Mocht het nodig zijn dat de groep extra hulp nodig heeft, dan kan dit via de CP kenbaar gemaakt worden en komen er andere Rode Kruis medewerkers in actie die ter plaatse assisteren.

Op deze manier worden er 2 oefeningen per jaar gedaan en kunnen de zoekhonden laten zien dat ze in alle gevallen de slachtoffers feilloos weten te vinden en kunnen de Rode Kruis medewerkers de theoretische kennis in de praktijk  brengen. “Al met al een zeer goede samenwerking tussen beide instanties, heel leerzaam”.

Source: Duivenplaza.nl