Eis: zes jaar gevangenisstraf voor illegale handel in medicijnen

26 maart 2015 Uit Door admin

hamerArnhem/Duiven – De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen een 27-jarige man. De man wordt ervan verdacht jarenlang illegaal in geneesmiddelen gehandeld te hebben. Ook wordt hem witwassen en de voorbereiding van handel in cocaïne verweten.

In augustus 2013 werden bij een huiszoeking in de Arnhemse woning van de man en zijn vriendin – tevens medeverdachte – ruim 26.000 medicijnen aangetroffen. Het ging bijvoorbeeld om kalmerende middelen of afslankmiddelen.

Deze medicijnen zijn niet vrij verkrijgbaar en zijn verboden op grond van de Opiumwet of staan op de dopinglijst. Veel van deze medicijnen zijn aan te merken als harddrugs. Verder werden een geldbedrag van 17.000 euro, dure voertuigen (Mercedes, Lamborghini en een Harley) en een kostbaar horloge aangetroffen.

Medeverdachten
Uit onderzoek is vast komen te staan dat de man hulp heeft gehad van een 43-jarige man uit Arnhem. Deze man zou zijn ingeschakeld om de opbrengsten uit de illegale handel te verbergen. Bij zijn aanhouding in november 2013 werd ruim 310.000 euro aan contant geld aangetroffen. Ook zou deze man bij afwezigheid van de hoofdverdachte in de verboden medicijnen hebben gehandeld. Tegen deze man is een gevangenisstraf van 20 maanden geëist. Het in beslag genomen geldbedrag van 310.00 euro moet volgens de officier van justitie verbeurd verklaard worden.

Verder kwam in het onderzoek een 27-jarige man uit België in beeld. Hij zou met de hoofdverdachte een constructie hebben opgezet om de verdiensten uit de illegale medicijnenhandel wit te wassen. Ook zou hij betrokken zijn bij de voorbereiding van de handel in een partij cocaïne. Tegen deze man is een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist. Ook zou een dure sportwagen verbeurd verklaard moeten worden.

De 25-jarige vriendin van de hoofdverdachte staat woensdag 25 maart terecht op verdenking van witwassen.

Hoofdverdachte
De hoofdverdachte heeft van augustus 2013 tot 23 mei 2014 in voorlopige hechtenis gezeten. Daarna mocht hij van de rechtbank zijn rechtszaak onder voorwaarden in vrijheid afwachten.

Al vrij snel rees de verdenking dat hij zijn illegale handel verder zette vanuit zijn nieuwe woonplaats Duiven. Eind januari 2015 werden bij een doorzoeking in zijn woning 24.000 pillen en 23.000 euro aan contant geld aangetroffen.

De officier van justitie benadrukte in zijn requisitoir dat de verdachte geen enkel oog heeft gehad voor de gezondheidsrisico’s van zijn illegale handel. Hij handelde onder andere in een afslankmiddel – Iomax – dat populair is bij bodybuilders, maar volgens de Inspectie voor de Volksgezondheid levensbedreigende bijeffecten kan hebben. ,,Verdachte wilde geld verdienen aan verslaafde afnemers die hij soms zelf benaderde als hij te lang niets van hen had gehoord. Wat dat betreft was verdachte niet anders dan een ordinaire drugsdealer die zijn klanten afhankelijk van hem maakte’’, aldus de officier.

Misdaad mag niet lonen
In het onderzoek is veel aandacht geweest voor de criminele winsten die zijn gemaakt en die worden ingeschat op 1,2 miljoen euro. Witwassen heeft een ondermijnende werking. ,,Crimineel geld zal op een of andere manier in het legale economische circuit moeten worden gebracht. Het effect is dat normale participanten aan het economische verkeer besmet raken met misdaadgeld. Hierdoor kan het normale functioneren van die partijen en van de economische markt worden bedreigd’’, aldus de officier van justitie.

De hoofdverdachte en de 43-jarige Arnhemmer krijgen nog een ontnemingsvordering. In aanloop hier naar toe is al beslag gelegd op de voertuigen en de contante geldbedragen.

Tegen de 27-jarige Belg is al een ontnemingsvordering van 290.000 euro ingediend.

Source: Duivenplaza.nl