Een echte krant gemaakt door leerlingen

Een echte krant gemaakt door leerlingen

8 maart 2018 Uit Door admin

Een landelijke primeur. Op zaterdag 3 maart is de eerste editie van De Liemers Helemaal Goed Courant verschenen. Deze krant – met hoofdzakelijk goed nieuws – wordt gemaakt door leerlingen van het Liemers College en het Candea College en uitgegeven door de kersverse stichting Daadkr8-Media.

Het idee om een ‘goed nieuws krant’ uit te geven, komt uit de koker van Hope XXL, een Liemers initiatief waarin jongeren streven naar een betere wereld. De regiocampagne De Liemers Helemaal Goed heeft het idee samen met de genoemde onderwijsinstellingen omarmd. De krant wordt tweewekelijks huis aan huis verspreid als bijlage van het Gemeentenieuws.

De samenwerking tussen de twee scholen is bijzonder. De leerlingen – veelal afkomstig uit VWO 4 – vormen samen één grote redactie. Ze maken de krant in hun vrije tijd. De jonge schrijvers worden begeleid door docenten en professionele journalisten.
“We sturen leerlingen de Liemers in om te leren in de praktijk”, vertelt Sjoerd Geurts van Geurts Media en De Liemers Helemaal Goed. Hij is als coördinerend hoofdredacteur verbonden aan de krant. “Ik noem dit het nieuwe leren! De leerlingen bezoeken bedrijven, duiken in de geschiedenis van de regio, interviewen mensen en leren zo hun eigen omgeving op een andere manier kennen. Want er gebeurt veel in onze mooie Liemers. Zoveel dat we het zelf vaak niet weten.”

De stichting Daadkr8-Media is blij met de krant. “We gaan samen een avontuur aan”, zegt voorzitter Willem Daalder. “Het mooie is dat de leerlingen het schrijven voor de krant ook als bijbaantje mogen zien. Ze krijgen er een vergoeding voor. In plaats van vakkenvullen, schrijven voor de krant. We willen met onze goednieuwskrant grenzen verleggen.”

Voor Chris van de Ven van HOPE XXL komt met de krant een droom uit. “HOPE XXL streeft naar een wereld waarin iedereen  zijn of haar leven met ten minste een acht kan waarderen. Daarom hebben de jongeren van HOPE XXL de Liemers List opgesteld: de visie van de jongere generatie op de toekomst. Een van de ideeën uit de koker van HOPE XXL is een goednieuwskrant. Prachtig dat deze nu echt in de brievenbus valt.”