Duivense weekmarkt feestelijk geopend op het Remigiusplein

4 oktober 2017 Uit Door admin

Duiven – Dinsdagochtend 3 oktober is de Duivense weekmarkt feestelijk welkom geheten op het nieuwe Remigiusplein. Na bijna 8 jaren op de tijdelijke marktlocatie te hebben gestaan is de Duivense weekmarkt nu eindelijk officieel terug in het Duivense centrum. Wethouder Ton Spaargaren heeft de marktkooplieden van harte welkom geheten op het nieuwe plein.

Geschiedenis 40 jaar Duivense dinsdagmarkt
Op 16 februari 1977 is door de raad besloten een nieuwe weekmarkt in te stellen, gehouden op de dinsdagochtenden tussen 08.00 uur en 13.00 uur. De 27-jarige Jan Janssen werd aangesteld als marktmeester en de eerste marktdag in de huidige vorm werd op 3 mei 1977 feestelijk geopend door toenmalig wethouder Nass. De weekmarkt vond toen nog plaats op het parkeerterrein voor de voormalig sporthal de Spelleward en bestond toentertijd uit 24 kramen. Uit oude krantenberichten kunnen we teruglezen dat er toen duizenden mensen op de been waren. De Duivense weekmarkt vormde een belangrijke ontmoetingsplek en een bron van levendigheid binnen onze gemeente.

Sinds het jaar 2000 ondervond de markt een terugloop in het aantal klanten en werd het al wat moeizamer om vertrekkende marktkooplieden te vervangen of nieuwe kramen aan te trekken. Er ontstonden lege plekken op de markt. In 2009 werd de economische crisis duidelijk gemerkt op de markt. Het aantal bezoekers liep terug, de marktkooplieden merkten de veranderende positie van de supermarkten en het veranderende koopgedrag van de klanten. Vanaf januari 2010 werd gestart met de realisatie van Vitaal Centrum. Dit betekende dat de weekmarkt niet meer op haar vertrouwde locatie op het Remigiusplein kon blijven staan. De kooplieden, centrumondernemers en de marktmeester vonden dit jammer, maar er was geen andere keus. Op 13 december kwam de markt met 11 kramen op de tijdelijke marktlocatie op het parkeerterrein aan de Thuvinestaat.

40 jaar later
Nu, 40 jaar later mochten we weer een feestje vieren mèt en voor de Duivense weekmarkt. De markt heeft weer een prominente plek in ons nieuwe centrum en straalt al direct de ouderwetse gezelligheid en knusheid uit, maar nu in een nieuw jasje.

Deze ochtend 3 oktober heeft wethouder Ton Spaargaren, in het bijzijn van meerdere klanten/bezoekers, ondernemers, marktmeester Rene van Brandenburg en Wim Hagen, de markt verwelkomd op het nieuwe Remigiusplein. Hij heeft hen allen heel veel succes, plezier en gezelligheid gewenst op hun oude vertrouwde plek! Toen was er tijd voor koffie (aangeboden door Welling) en taart en speelde het draaiorgel ‘lang zullen ze leven’. Een geslaagde feestelijke opening.

Naast het welkomstwoord heeft wethouder Ton Spaargaren zijn dank en waardering uitgesproken naar Anton de Laak. Anton heeft jarenlang als aanspreekpunt namens de marktkooplieden gefunctioneerd. Dit deed hij altijd vanuit een opbouwende houding, kritische kijk, enorme betrokkenheid en met bergen kennis en ervaring. De gemeente Duiven heeft dit altijd als heel prettig en waardevol ervaren. Als blijk van waardering is Anton de Laak even extra in het zonnetje gezet en is aan hem symbolisch de sleutel van het marktplein overhandigd.

Powered by WPeMatico