Documentaire Operatie Quick Anger is klaar!

Documentaire Operatie Quick Anger is klaar!

10 september 2021 Uit Door admin

De documentaire over operatie ‘Quick Anger’, de vergeten slag om Arnhem is klaar! Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans zijn erg trots op het eindresultaat. Samen met de Historische Kring Westervoort maakten zij een documentaire over de slag bij Westervoort die wèl lukte en het begin was van de bevrijding van Arnhem in april 1945.

Maar weinig mensen weten hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en vandaaruit West Nederland. Samen met Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, is dit verhaal
nu in beeld gebracht. Op zaterdag 18 september vindt een voorvertoning van de film plaats in Huize Vredenburg in Westervoort voor direct betrokkenen. In april 2022 gaat de film officieel in première voor het grote publiek.

Joop Schuilenburg, voorzitter van de Historische Kring Westervoort vertelt: “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag om Arnhem, is dit de plek waar de bevrijding van West Nederland begon! We willen de geschiedenis van deze markante plek aan zoveel mogelijk mensen vertellen, jong en oud. Zodat inwoners en bezoekers van de Liemers de interessante geschiedenis van deze mooie regio beter leren kennen, zodat we samen trots zijn op onze regio.

Daarom hebben we deze documentaire laten maken. En we zijn erg blij met het resultaat.” Westervoorters Sascha Wensveen en Paul Haans hebben samen met de Historische Kring Westervoort het verhaal in beeld gebracht. Sascha en Paul verdiepten zich al eerder in de geschiedenis van de Liemers met hun bekroonde oorlogsfilm Gabriël. Lokale historici en kenners werkten mee aan de inhoud.

In de documentaire duikt “Andere Tijden” presentator Hans Goedkoop samen met lokale specialist Walter IJbema in de achtergronden van de vergeten bevrijding van Arnhem. Met behulp van oude foto’s, historische filmopnames en animaties reconstrueren zij het bij de meeste mensen vergeten verhaal, waarbij Westervoort in korte tijd frontlinie werd, met één grote file van circa 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen. Hiermee kreeg Westervoort een prominente rol in de bevrijding van Arnhem en West-Nederland. Er is gefilmd op de plekken waar het allemaal
gebeurde, bij Fort Westervoort, bij de Veerdam in Westervoort en bij ‘t Drielse veer.

Op zaterdag 18 september, tijdens het weekend waarin de slag om Arnhem herdacht wordt, vindt een voorvertoning van de film plaats voor de mensen die meegewerkt hebben aan de documentaire. Filmmakers Sascha en Paul: “We konden dit belangrijke weekend niet laten voorbijgaan zonder het eindresultaat van de film aan de betrokkenen te tonen. Beide veldslagen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden! In april van volgend jaar, tijdens de jaarlijkse herdenking van Quick Anger, gaat de documentaire in première.

We verheugen ons erop om het resultaat aan het grote publiek te laten zien!” Vanuit het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers wordt er nu gezocht naar een geschikte locatie (monument of informatiepaneel) om de film op locatie te kunnen laten zien. “Bijvoorbeeld via een QR-code op een informatiepaneel,” aldus voorzitter Joop Schuilenburg van de Historische Kring. “Dat zou een mooie aanvulling zijn op het beleven van de geschiedenis op de plek waar het allemaal destijds gebeurde.”

De documentaire is onderdeel van het project ‘Bakens’, een project van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio. In Zevenaar is er vanuit dit project een speur- en spelroute voor gezinnen met kinderen gelanceerd, van de verdwenen burcht van Zevenaar naar Huis Sevenaer. In de gemeente Duiven wordt gewerkt aan het visualiseren van het verdronken dorp Leuffen bij Groessen met behulp van 3D modellen. Het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Westervoort, Gemeente Duiven, Gemeente Zevenaar en
de Provincie Gelderland.

Foto: Piet Wijnands