De Liemers herdenkt en viert feest! “75jaarinvrijheid”

De Liemers herdenkt en viert feest! “75jaarinvrijheid”

7 maart 2020 Uit Door admin

Op 25 april 2020 organiseert Stichting Veteranen De Liemers opnieuw een evenement. Ditmaal in het bijzonder voor Veteranen en alle bewoners van de Liemers, GRATIS toegankelijk voor iedereen in het Horsterpark te Duiven

We staan stil bij onze bevrijders, veteranen en de rol van Defensie.

Vanaf 10.30 uur wordt de dag geopend met een bevrijdingsrit van militaire voertuigen uit WO2 én voertuigen na de WO2 waarin veteranen en belangstellenden kunnen meerijden.

De Liemers is voor het grootste gedeelte bevrijd door Canadezen en Britten.  Na de eerste bevrijdingsrit zullen, ter nagedachtenis aan deze veteranen, parachutisten landen met de Nederlandse-, Canadese- en Britse vlag.

Om 12:00 zullen er 4 parachutisten landen die de drie vlaggen bij zicht dragen. Deze zullen worden overgedragen en om 12.30 uur worden de vlaggen ceremonieel gehesen door veteranen terwijl het Wilhelmus wordt gespeeld Tegelijkertijd vliegt er een originele SPITFIRE over als eerbetoon. (in Luchtmachtterm een Fly-By)

Voorzitter William Thuis opent hierna de dag met een korte toespraak.

Vanaf dan kunnen bezoekers militairen, gekleed als in WO2, aan het werk zien. Er zullen diverse activiteiten georganiseerd worden. Een veldhospitaal uit WO2, voertuigen uit WO2 en een commandopost met radio’s en verbindingstoestellen. Bezoekers kunnen hier zelf aan deelnemen en ervaren hoe en met welk materiaal voor onze vrijheid gevochten is . Tevens zullen er 4 krijgsmachtdelen aanwezig zijn met materiaal van na WO2 tot heden.

Muziek is er ook in overvloed. De topband KALIBER speelt muziek voor jong en oud. Is het weer wat minder? Geen probleem er staat een 1500 vierkante meter tent voor u klaar waar de band in speelt. Vieren kunnen we dus met z’n allen, onder alle omstandigheden.

Tot 17:00 uur zal er voor kinderen vertier zijn in de vorm van sport, spel en educatie, uitgevoerd onder begeleiding of toezicht van professionals. Er komt een klimtoren, hindernisbaan, klimnet en er kan geschminkt worden in camouflage kleuren. Ook voor de jongste bezoekers zal er een leuke verassing zijn.

Na het middagprogramma stoppen we even, maar wie het leuk vind om te komen kijken: om 18:45 stijgt er, ook vanaf het grote veld in het Horsterpark,  een reusachtige luchtballon op met 6 passagiers. We gaan in de komende periode een leuke actie opzetten. Misschien wint u wel 2 plaatsen op deze prachtige ballonvlucht (tekst gaat verder onder de foto)


Bijgevoegde foto: Luchtballon ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. bron: Koninklijke Luchtmacht

Het avondprogramma begint om 20:00 uur in een verwarmde concerttent die plaats biedt aan zowat 1000 mensen, uitgevoerd door het geweldige orkest van de Koninklijke Luchtmacht met als thema SOUNDS OF FREEDOM.

 “Sounds of Freedom” belooft een muzikaal en visueel spektakel te worden, met vier topvocalisten, een speciaal lichtontwerp en een grote LED-wall waarop beelden getoond worden die je mee terug nemen in de tijd.

Herkenbare muziek van onder meer de Beatles, Quincy Jones, Herman van Veen, Bruno Mars, Stevie Wonder en Avicii. Tijdsbeelden van De Dam, (sportieve) overwinningen zoals het Europees kampioenschap in 1988, de val van de Berlijnse muur en andere hoogtepunten van 1945 tot heden.

Het wordt een fantastische dag waarbij onze veteranen centraal staan en we stilstaan bij de rol van onze Krijgsmacht als ambassadeur en voorvechter van vrijheid in Nederland en daarbuiten. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend en moet nog iedere dag gewaarborgd worden!

Het concert is rond 22:30 uur afgelopen, daarna zullen rond 22:25 uur de vlaggen worden gestreken. Daarmee komt er een einde aan deze dag waarop we onze 75 jaar vrijheid hebben herdacht en gevierd.

Komt u ook en viert u met ons mee op 25 april 2020 in Horsterpark te Duiven?

Volg de voorbereidingen en vorderingen van dit evenement via de speciaal hiervoor geopende website http://75jaarinvrijheid.nl

Via deze website kunt u binnenkort ook de kaartjes voor het concert reserveren. De kosten zijn 3 euro per toegangsbewijs, dit is om de reserveringskosten te dekken en een kop koffie of thee bij binnenkomst.