Bacterie in drinkwater in Didam, bewoners zijn geadviseerd kraanwater te koken

Bacterie in drinkwater in Didam, bewoners zijn geadviseerd kraanwater te koken

11 augustus 2023 Uit Door admin

Er zijn enterokokken bacteriƫn in een wateropslagreservoir in Didam aangetroffen. Als gevolg hiervan hebben ongeveer 7000 huishoudens in Didam het advies gekregen om het kraanwater gedurende drie minuten te koken voordat ze het drinken. Enterokokken kunnen maag- en darmklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een lage immuniteit. Dit advies blijft van kracht tot maandagavond.

Hoewel het kraanwater niet geschikt is om direct te drinken, kan het wel veilig worden gebruikt voor andere doeleinden zoals douchen, handen wassen en doorspoelen van het toilet.

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft bevestigd dat de bacterie enterokokken de boosdoener is en heeft aangegeven dat het leidingnetwerk grondig gespoeld zal worden. Monsters van het water zullen worden genomen om de waterkwaliteit te controleren. Het bedrijf zal klanten op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Dit is een vergelijkbare situatie met die in Doorn, Utrecht, waar de enterokokkenbacterie vorige week ook in reservoirs werd aangetroffen en er een kookadvies gold. Volgens een woordvoerder van Vitens is de huidige besmetting in Didam puur toeval en is de oorzaak van de besmetting in Doorn nog niet vastgesteld.