Afsluiting project Korte Ketens in het Liemers Landschap

Afsluiting project Korte Ketens in het Liemers Landschap

25 juli 2021 Uit Door admin

Op 22 juli is het project Korte Ketens in het Liemers Landschap afgesloten op de prachtige locatie Hof zum Walde in Spijk. Zonnig weer, een gastvrij onthaal, een excursie over de monumentale én innovatieve boerderij: alle ingrediënten voor een feestje waren aanwezig.

Wegens de corona situatie werd het een feestje in kleine kring. De partners van het project (Liemers Trots, LiemERS++, LTO afdeling de Liemers Montferland, gemeenten Westervoort, Duiven, Zevenaar en Montferland) waren vol lof over de beweging die de korte keten ondernemers in de Liemers de afgelopen vijf jaar hebben gemaakt: in een roerige tijd zijn velen van hen hun product (verder) gaan verwerken tot smaakvolle ingrediënten voor restaurants en consumenten in de Liemers. Zo vertelde Emiel Stam, eigenaar van Hof zum Walde dat hij samen met zijn vrouw Esther zijn droom aan het realiseren is om een eigen en onderscheidend zuivelconcept met 100% kruidenrijk grasland te produceren en af te zetten.

In het magazine, net als een flyer met fietsarrangementen en een verbeterde website van Liemers Trots een resultaat van het project, vertellen meer agrariërs met passie over hun kazen, zacht-fruit, vergeten groenten en eieren die zij zelf rechtstreeks aan de consument én de horeca verkopen. De grote diversiteit aan Liemerse producten is een gevolg van de variatie in de bodem. Dit leidt ook tot een aantrekkelijk en afwisselend landschap.

Het magazine zal komende weken huis aan huis aan huis verspreid worden in de Liemers, dankzij een bijdrage van de gemeenten. Zo helpen de overheden om de grote diversiteit aan tongstrelende producten onder de aandacht van de consument te brengen. Gedeputeerde Peter Drenth ziet afzetmogelijkheden voor Liemerse producten in het bedrijfsrestaurant van de provincie. Ondertussen vraagt hij de grote supermarkten om lokale producten in het winkelschap op te nemen. En Liemers Trots, de voedselorganisatie in de Liemers? Die bloeit en groeit! En levert zo een bijdrage aan de kennis over en het gebruik van regionaal en (ambachtelijk) geproduceerde voedingsmiddelen.