12e Oost-Gelders Streektaaldictee

12e Oost-Gelders Streektaaldictee

26 februari 2019 Uit Door admin

De streektaal, gesproken in Achterhoek en Liemers, kent prachtige woorden, die maar moeilijk te vertalen zijn in het Nederlands. Kwansuus, tuttepap, masjan, dellenhanen, nösdöllekes, pikkepoelie. Het is taal, die tijdens de elf voorgaande edities van het Oost-Gelders Streektaaldictee ruimschoots aan bod kwam.

Op donderdagavond 21 maart lezen Henk van Aalten en Diana Abbink in Hotel De Gouden Karper te Hummelo voor de twaalfde keer het dictee voor. Er staan opnieuw fraaie woorden en bijzondere termen in, die Liemersen en Achterhoekers bezigen als ze dialect spreken. Het streektaaldictee is vooral een gemoedelijk evenement. Het is bedoeld voor iedereen die de streektaal een warm hart toedraagt en die zich graag oefent in het correct schrijven daarvan in de WALD-spelling.

Het deelnemersveld is ook dit keer opgedeeld in twee categorieën, de olde winnaars en de dicteeschrievers. Uit de laatste groep komt de winnaar tevoorschijn, die de eerste prijs wint en promoveert naar de groep olde winnaars. Alle deelnemers ontvangen na afloop een streekboek.

Diana Abbink, Henk van Aalten en Paul Mulder, afkomstig uit resp. Winterswijk, Tolkamer en Spijk zorgen tussendoor voor verhalen en zang. Diana Abbink en Henk van Aalten vertellen verhalen. De streektaalzanger en musicus Paul Mulder brengt liedjes.

Donderdag 21 maart 2019, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur. Locatie: Hotel/café/restaurant De Gouden Karper, Dorpsstraat 9 te Hummelo. Deelname: € 5,– (incl. koffie/thee), te betalen aan de kassa Aanmelden: kan tot uiterlijk 19 maart bij het Erfgoedcentrum via: info@ecal.nu of 0314-787078. Informatie: www.streektaaldictee.nl en Facebookpagina Oost-Gelders Streektaaldictee.