10 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist voor moord

10 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist voor moord

16 april 2015 Uit Door admin

ScreenShot166Arnhem/Zevenaar – De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep 10 jaar cel geëist en TBS met dwangverpleging tegen een inmiddels 34-jarige man. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan levensberoving van zijn ex-vriendin op 22/23 juli 2013 in Zevenaar.

Op 23 juli 2013 werd de politie gebeld door het 7-jarige zoontje van het slachtoffer. Hij had zijn moeder, liggend met haar hoofd in een plas bloed, gevonden. Zij was overleden.

Verdachte had een relatie met de moeder gehad en verdacht haar ervan dat zij contacten had met anderen. Dat zat in zijn hoofd en ging een eigen leven leiden. Uiteindelijk heeft verdachte de relatie beëindigd en was hij teleurgesteld dat zij niet op hangende pootjes bij hem terug kwam. Maar verdachte kon haar niet loslaten en dat resulteerde in heel vervelende situaties. Er was sprake van bedreigingen, stalking, onsmakelijke whatsapp-berichten met een dode kat, het ophangen van een van de katten van het slachtoffer en uitingen aan vrienden over wat hij met haar zou doen. Met als uiteindelijke climax dat hij op de avond van 22 juli via een ladder het raam van haar woning binnen ging, haar heeft aangevallen en mishandeld en haar verwurgde.

De advocaat-generaal is van mening dat verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld en dat dus sprake is van moord. “De hele aanloop en daarmee de voorbereiding maakt dat sprake is van moord. Er was in het geheel geen sprake van een opwelling. Ook na het plegen van het delict handelde hij rustig. Hij nam de ladder weer mee, pakte zijn telefoon en maakte schoon.”

De advocaat-generaal vindt dat een lange gevangenisstraf recht doet aan de ernst van het feit. “Het gaat hier om levensberoving van een mens, één van de ernstigste feiten uit het Wetboek van Strafrecht. Het hoeft geen betoog dat dit voor de zoon van het slachtoffer en alle andere nabestaanden een afschuwelijke situatie is. De gruwelen die uit het dossier spreken, de vragen die dit oproept. Zij zijn boos, verdrietig en alles wat je je kunt voostellen. Er uiteraard maken zij zich grote zorgen om de nog jonge zoon van het slachtoffer.” De deskundigen die verdachte gedragskundig hebben onderzocht concluderen dat verdachte lijdt aan een stoornis en dat behandeling moet plaatsvinden. Daar kan de advocaat-generaal in meegaan. Echter de advocaat-generaal kan zich niet vinden in de voorgestelde modaliteit van een TBS met voorwaarden. ”Dit verenigt zich niet met de ernst van het gepleegde feit en de daarbij passende gevangenisstraf. Een TBS met voorwaarden is aan de orde als het recidivegevaar afdoende afgewend kan worden door het stellen van voorwaarden die zien op het gedrag van de ter beschikking gestelde. Hiervan kan sprake zijn bij personen die minder delictgevaarlijk zijn, enig ziektebesef tonen en gemotiveerd zijn voor een behandeling en een niet te ernstig misdrijf hebben begaan. Zowel voor wat betreft de strafoplegging als voor wat betreft de ernst van het gepleegde feit, is dit een té ernstig feit om te kunnen volstaan met een TBS met voorwaarden.”

De rechtbank veroordeelde de verdachte, conform de eis van de officier van justitie, tot 10 jaar cel en TBS met dwangverpleging wegens moord. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Source: ZevenaarPlaza.nl